Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /storage/content/93/218393/grejen.israelsvan.com/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Israel är bruden – Grejen med Israel

Nyligen var det en ny omgång i media om knasigheterna i Knutby. Begreppet Kristi brud har återigen kommit upp i folks medvetanden och det inte i någon positiv mening.

Hur dessa människor i Knutby församling har kunnat vantolka Bibeln så kraftigt och fatalt är verkligen en gåta. Jag tycker att Bibeln är tydlig med vad bruden verkligen är.

Det finns en lång tradition inom kristendomen att omtolka begrepp i Bibeln till att betyda något annat än vad de ursprungligen betytt. Ett sånt exempel är när de tidiga kyrkofäderna omtolkade Israel till att betyda Församlingen.

Det är denna typ av omvandling av ord och begrepp som leder fram till situationer som bland andra uppstod i Knutby.

Om man istället läser Bibeln och utgår ifrån att begrepp, som Israel, betyder samma sak genom hela Bibeln, blir det enklare att förstå vad som menas.

När det kommer till bruden tycker jag själv att Bibeln är väldigt tydlig med att det är Israel som menas. Bruden är i biblisk mening en metafor för det som Gud lovar Messias att han ska få som sitt. Genom hela Bibeln är det Israel som är den ”arvedelen” eller bruden.

I Jesaja 62 är bilden av Israel som bruden tydlig när Herren säger att landet ska vara ”hans äkta hustru”. I Uppenbarelseboken 21 så framkommer det tydligt att det är det ”Nya Jerusalem” som är smyckad som en brud.

Jerusalem är alltid en bild på Israel, staden som står som symbol för det judiska folket och när man förstår det så blir till exempel Jesus tårar över Jerusalem i Lukas 19:41 mycket mer talande. Bruden känner ju inte igen honom än.

Om man fortsätter och läser i Uppenbarelseboken 21 beskrivs stadens mur med portarna, en för varje stam av Israels barn. Det är ingen oviktig detalj! Det judiska folket är centralt för det kommande messianska riket. Inget kan skilja dem från Israel eftersom de är ett med staden, den utlovade bruden.

Vi hednatroende är inympade i Israel som Paulus skriver. Men i bilden om bröllopet är vi nog snarare bröllopsgästerna än själva bruden. Jesus kallar själv sina lärjungar för bröllopsgästerna. Kanske är det vår roll att bjuda in till den kommande festen, inte som bruden utan som värdar och toastmasters så att säga.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *