Israelresa, kan det verkligen va nåt?

Varför reste du till Israel?

När möjligheten för mig att åka till Israel dök upp var det inget svårt beslut. Frestelsen att få se platserna som bibeln beskriver och bli undervisad utifrån dem, var helt enkelt för stor för att avstå. Så fastän resan hade stora förväntning på sig kan jag utan tvivel säga att de infriades. Tack vare resan till Israel har jag fått en ökad och djupare förståelse som gjort att min tro känns mer rotad. Men det har inte bara varit en studieresa utan ett äventyr med många oförglömliga upplevelser som nästan vore taget ifrån en film.

Vad är dina intryck av landet och folket?

Innan resan hade jag fördomarna att Israel var ett nästintill farligt land att resa till med tanke på hur mycket man ändå hör om mellanöstern på nyheterna. Men även om det förekommer en del oroligheter var det inget man märkte av eller behövde vara orolig för när man var där, utan i det avseendet var det som att resa till vilket land runt medelhavet som helst.

En av fördelarna med att åka med guide, så som vi hade när jag åkte med Israels vänner, är att man får upptäcka alla smultronställen och det breda utbudet landet har att erbjuda som man annars aldrig hade fått. Tack vare vår guide fick vi uppleva hur otroligt mycket Israel har att erbjuda av variation, från historiskt betydelsefulla och “heliga” platser, städer med sandstränder med stor turistverksamhet till oaser i öknen med rikt naturliv.

Var det någon upplevelse, plats eller händelse som du framförallt tar med dig från resan?

Jag gillade verkligen Olivberget, trädgården i Getsemane och graven. Men framför allt tyckte jag om Hiskias tunnel. Jag blev väldigt imponerad av hur man hade lyckats gräva en så lång tunnel från två olika håll och mer eller mindre möta varandra precis perfekt, trots att de bara hade de hjälpmedel som fanns för mer än 2500 år sedan. De som grävde fick i sin uppgift verkligen vara under Guds ledning och det berörde mig personligen. Många gånger känns det som att man kämpar i tomma intet och man vet inte exakt vad man ska. Men Gud är då så fantastisk och vägleder oss rätt även fast vi själva inte alltid ser något ljus i tunneln.

Har Israelresan betytt något särskilt för din tro?

Förutom att resan givit mig mer kunskap och en bättre helhetssyn av Bibeln, har det betytt mycket för mig att gå och se de platser som Jesus gick och såg när han i fysisk fanns här på jorden. Det har gjort det lättare att visualisera Bibelns berättelser och på så sätt kunna ta till sig dem på ett personligare sätt. Samtidigt har jag fått möjligheten att sätta mig in i hur förhållandena faktiskt ser ut i landet som kombinerat med Bibelns texter gjort att jag förstått olika teorier om hur framtiden kan komma att se ut ännu mera och bättre. Alltsammans har mynnat ut i att jag känner en större tacksamhet till Gud än innan resan.

Skulle du rekommendera andra att resa till Israel?

Självklart, om man vill krydda till sin personliga tolkning, bild och förståelse av Bibeln och möjligheten att rota sig ännu mera i tron är en resa till det heliga landet en enorm chans!


Samuel Andersson

Vem är du?

Jag är 22 år och går just nu Bibelskola Livskraft utanför Aneby. När jag har tid över umgås jag med min familj, kompisar eller min flickvän. Men tränar även en del fotboll eller innebandy och jag är även aktiv min församling, även fast det blivit lidande en del nu när jag går bibelskola. Annars älskar jag film, datorer, att laga mat men även djur och natur.

Favoritställe i Bibeln?

Mitt favoritbibelord är svårt för jag har så många som jag tycker om, men måste jag välja brukar jag hamna i Luk 23:42-43.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *